Kamperen in Noorwegen Afdrukken E-mail

Hier dan een belangrijke brok info over reizen per mobilhome, caravan of campingcar in Noorwegen. Belangrijk is te weten dat Noorwegen per mobilhome of caravan alleen interessant is, als je er zelf een hebt. Er een huren is een zéér dure formule. Er bestaan formules die véél goedkoper zijn, o.a. per week, telkens in een andere streek, een vakantiehuisje huren en zo "rondtrekken". Zie onze vergelijkende prijsberekening voor de verschillende formules bij advies - prijzen!

Voor caravan en campingcar: niet alle wegen zijn geschikt, sommige zelfs niet toegankelijk … Maar daar is een mouw aan te passen door de caravan op bepaalde plaatsen te laten staan en moeilijke wegen per auto te doen! Toch is een caravan voor een land als Noorwegen niet het ideale vervoermiddel. Maar wij maken je wel wegwijs! Nordic Info stippelt samen met jou (naargelang je wensen) een reisweg uit doorheen Noorwegen en bezorgt je hierbij een pakket aan info met een beschrijving van elke streek.

Kamperen in de vrije natuur is toegestaan maar is niet altijd mogelijk met een mobilhome, caravan of kampeerwagen wegens de greppels naast de wegen … De campings zijn talrijk, mooi en rustig gelegen en dun bevolkt. De prijs per per overnachting schommelt rond de 30 EUR.

Je kan kamperend door Noorwegen op 2 manieren:

"Op z'n Amerikaans"

d.w.z. elke dag rijden, rijden, rijden. Dus veel kilometers, grote afstanden, veel vluchtige indrukken … Eigenlijk is dit in tegensprak met de geest van Noorwegen, land van onmetelijke rust en relax… Van Noorwegen kan je alleen ten volle genieten op een rustig ritme!
"Op z'n Noors"
d.w.z. dat je 's avonds op tijd stopt om nog een stukje in alle rust te genieten. Dat wil zeggen dat je af en toe ook stopt om een mooie wandeling te maken of een bezienswaardigheid te bezichtigen. Dat wil zeggen dat je op bepaalde plaatsen zelfs 1 of meerdere dagen blijft staan om de streek beter te verkennen.  

 

Waar liggen in Noorwegen de campings? Overal in de mooiste streken zijn er talrijke campings. Als je je reisweg deskundig uitstippelt - en dat kunnen wij voor je doen - kan je in één vakantie, de 4 mooiste fjorden, 5 natuurparken, de 3 mooiste Noorse steden, nl. Oslo, Bergen en Ålesund maar vooral ook 8 totaal verschillende landschappen bewonderen.

Je mag in Noorwegen op basis van het in de grondwet ingeschreven "Allemansrecht" vrij kamperen. Voor een tent is dat geen probleem, maar met een mobilhome, caravan of kampeerwagen is dat niet altijd mogelijk omdat je niet eender waar vrij mag parkeren en de nacht doorbrengen. De campings in Noorwegen zijn talrijk, dun bevolkt en dus meestal rustig, en vaak nog mooi gelegen ook.

Er zijn er met eenvoudige, comfortabele en zéér comfortabele uitrusting en inrichting. Er is een centraal gebouw met douches, wasplaatsen, wasmachine(s) en droogzwierders; in de zéér comfortabele zijn er ook o.a. ook sauna's. Er is meestal een "kiosk" waar je terecht kan voor de basisbevoorrading o.a. brood, frisrank, frisco enz. Op grotere campings is er ook mogelijkheid om het afvalwater en het toiletreservoir te legen. Dat kan je ook in sommige benzinestations. Afvalwater legen in de natuur wordt in Noorwegen beschouwd als een criminele daad met zonder pardon een min. straf van 900 EUR + een aantal dagen "natuuropruiming" als alternatieve straf. Ook op het achterlaten van zwerfvuil staan zéér strenge straffen, min. 500 EUR.

 

 


Nieuwsbrief

:


Maarten Raes
Harry Van Lint